L’AJUNTAMENT CONDEMNA L’ESCOLA ENTENÇA A CONTINUAR UN ANY MÉS AL COSTAT DE LA SUBESTACIÓ ELÈCTRICA

Malgrat el compromís escrit del Govern Municipal en funcions, assumit davant les famílies per la mateixa Alcaldessa Ada Colau, l’Escola Entença no es traslladarà als Jardins Marcos Redondo a partir del setembre de 2019 i no s’ha trobat una ubicació definitiva per al centre abans d’acabar el mandat.

La decisió va ser comunicada ahir a les famílies i representa una greu vulneració dels drets de cadascuna de les persones que formen part de la comunitat de l’Escola Entença: mantenir la ubicació provisional de l’escola al lloc on es troba actualment és una amenaça real per a la salut dels infants, tal com ho assenyalen els informes emesos per l’Agència de Salut Pública i el Síndic de Greuges; és una vulneració als drets de les persones treballadores, tal com ha denunciat l’USTEC en reiterades ocasions, i omple d’irregularitats el procés d’inscripció escolar, ja que les famílies que van optar per l’Escola Entença el curs 2019-2020 van prendre la seva decisió en base a una ubicació que ara no s’ha concretat

Barcelona, 12 de juny de 2019 –  Davant la total incapacitat de l’Administració municipal per trobar una solució definitiva i provisional a la ubicació de l’Escola Entença, i davant la manca de responsabilitat per part de la resta de grups polítics d’articular l’oposició constructiva per resoldre el greu problema que pateix l’Escola, les famílies de l’Escola Entença han decidit començar a estudiar les vies legals per a garantir que no es continuiïn vulnerant de manera sistemàtica els drets dels infants escolaritzats al centre.

La decisió arriba després que ahir la comunitat visqués el darrer capítol d’una història de despropòsits que es va iniciar just un any després de la seva creació: la nova ubicació provisional de l’escola, els Jardins de Marcos Redondo, no podrà ser efectiva a partir de setembre de 2019, tal com havia assegurat el mateix consistori a la comunitat el passat mes de març, just abans de les eleccions municipals.

Arriba, a més, la mateixa setmana en què se celebrarà el ple d’investidura per votar un nou govern municipal i quan falten menys de dues setmanes per acabar el curs escolar. La comunitat Entença se situa ara en una situació d’absoluta indefensió, que aboca els infants, les famílies i l’equip pedagògic a haver de conviure a partir del setembre en unes condicions inacceptables.

Aquest fet ha estat la gota que ha fet vessar el got, convertint-se en l’enèsima promesa que es converteix en paper mullat en la ja llarga història de compromisos incomplerts amb la comunitat de l’Escola Entença.

En paraules de Constanza Saavedra, membre de la Junta de l’Associació de Famílies de l’Escola Entença, la situació és insostenible: “Avui estem molt pitjor que a l’inici. No tenim ubicació definitiva i estem en una ubicació provisional impracticable. Estem cansats de promeses incomplertes. Farts de mentides. Estem decebuts per la incompetència política i la manca de generositat ciutadana. Hem constatat que l’esforç col·lectiu de famílies que implica la lluita de carrer no sempre té la seva justa recompensa. Tenim ràbia i ens sentim perduts, però no estem sols. Som 225 famílies i som Entença. Som pública i aquesta és la nostra força”.

Ara les famílies es troben a l’espera de la confirmació d’una reunió informativa de caràcter urgent on els representants de l’Ajuntament al Districte donaran tots els detalls en relació a quins plans té per a l’Escola Entença a partir d’ara.

HISTÒRIA D’UN DESPROPÒSIT

El via crucis del centre va començar quan el mateix Ajuntament va decidir crear una nova escola pública i ubicar-la al lloc on havia de situar-se de manera definitiva l’Escola Entença, l’escola Xirinacs ara al recinte de la Model.

Des de llavors i fins al setembre de 2019 l’Ajuntament ha anunciat i garantit a la comunitat Entença fins a 3 ubicacions definitives de les quals no se n’ha materialitzat cap. Mentrestant la ubicació provisional s’ha demostrat impracticable arribant a una situació límit: ha col·lapsat per capacitat dels espais i informes de l’Agència de Salut Pública de Barcelona, el Síndic de Greuges i Cuatrecases Arquitectes conclouen que degut a l’extrema proximitat d’una subestació elèctrica no és un espai adequat per acollir un centre educatiu d’infantil i primària, per raons de salut i seguretat.

I es que a més d’aquest potencial risc per a la salut, les famílies denuncien que actualment ja estan patint greus deficiències que augmentarien de manera exponencial i farien insostenible la vida de la comunitat si l’escola es queda en aquesta ubicació quatre cursos més.

Entre les deficiències més destacables, tot i que no són les úniques, es troben:

  • la falta d’espai exterior, amb un pati on, ara mateix, no poden sortir els infants de P3, P4 i P5 alhora i l’any vinent no podran haver-hi patis diferenciats. Tampoc podrà haver-hi sortides independents per infantil i primària.
  • la falta d’espai al menjador, que ha obligat a fer dos torns per dinar havent-hi només P3, P4 i P5. El curs 2019/2020 no hi haurà temps material per servir a un altre nivell.
  • falta de cuina pròpia i d’equipament de l’office, ja que el Consorci no equipa els offices de les escoles en barracons.
  • deficiències constructives dels mòduls que es tradueixen en goteres sobre els quadres elèctrics quan plou, o l’existència de colònies de mosquits tigre per l’acumulació d’aigües.
  • realització d’obres cada estiu que impossibiliten la realització de casals d’estiu dificultant la conciliació de la vida familiar i laboral de les famílies de l’escola.

PER A MÉS INFORMACIÓ
afiescolaentenca@gmail.com

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s